De Methode

Het snoeken met een vlieghengel is vaak uiterst effectief. Het is de combinatie van bellyboat en vlieghengel die het verschil maken. Het is jou als (roof)visser waarschijnlijk wel bekend dat snoek zich graag ophoudt nabij waterplanten, taluds, havens en waterwerken zoals bruggen en sluizen. De reden is niet alleen dat zich daar vaak prooivis ophoudt, maar tevens bieden dit soort plekken de snoek schuilgelegenheid.

En uitgerekend vanuit de bellyboat ben jij als geen ander in staat jouw streamer daar erg secuur langs te leiden. Op deze manier is het zelfs mogelijk gewoon onder een aangemeerde boot door te vissen. Naast dat het vliegvissen op snoek al simpelweg spectaculair is, ben je vanuit zo’n bellyboat bovendien actief en flexibel tegelijk. Als het moet, vaar jij zonder problemen onder steigers door naar een volgend havenvak. No boundaries. Probeer dat maar eens met een gewone boot.

Het is zelfs mogelijk onder een aangemeerde boot door te vissen.

Materiaal

Ik wil jou grootwatersnoek laten vangen, dus is het belangrijk dat het materiaal tiptop in orde is. Daarom vis jij met vlieghengels, reels en lijnen van het merk Vision. Omdat het formaat streamer de zwaarteklasse van jouw hengel bepaalt, heb ik voor jou hengels in de zwaarteklasse (aftma) #9 beschikbaar. Uiteraard ben je vrij om je eigen vlieghengel te gebruiken. In dat geval zijn vlieghengels van #8 tot #10 geschikt. Lichter vind ik niet verantwoord.

Oké, we gaan het water op. Een passende vlieghengel heb je inmiddels. Nu nog een streamer. Er is geen kunstaas te vergelijken met een streamer. De dikke plus van streamers ten opzichte van ieder ander kunstaas, is dat je ze op nagenoeg elke diepte zo langzaam kunt vissen als je zou willen. Stel je nu eens het effect van jouw pulserende streamer voor op het gedrag van een grote snoek… Juist! En precies dat maakt dat een streamer vaak zo effectief en dressuurdoorbrekend is.

Soms is het opvallend hoeveel wij meer vangen dan de gemiddelde doodaas- of kunstaasvisser. En nee, dit is geen borstklopperij.